Borrelia

Borrelia-625x250De Borrelia bacterie veroorzaakt door de ziekte van Lyme. Deze ziekte wordt daarom ook aangeduid met Lymeborreliose. De naam van de ziekte is ontleend aan de plaats Lyme in Connecticut waar in 1975 een epidemie van deze ziekte optrad.

De ziekte ontstaat via de beet van een besmette teek. In Nederland is dat bijna altijd de schapenteek. De besmetting van de teek ontstaat als hij bloed zuigt bij kleine knaagdieren of vogels die de bacterie met zich mee kunnen dragen. Deze bacterie heet de Borrelia burgdorferi. Dit is een spiraalvormige bacterie, Als een besmette teek later bloed van mensen opzuigt, kan de bacterie op de mens worden overgedragen.

Borrelia burgdorferi

Onderzoek heeft aangetoond dat er diverse varianten van deze bacterie bestaan die verschillende ziekteverschijnselen veroorzaken. Bij huidaandoeningen is vaak sprake van Borrelia afzelii, bij neuroborreliose van Borrelia garinii.

In Amerika komt een variant voor die vooral gewrichtsklachten veroorzaakt. In Europa leidt de bacterie vaker tot aandoeningen aan de huid. De microbiologie van Borreliasoorten is erg ingewikkeld en er is nog veel onduidelijk. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat de Borrelia burgdorferi bij ongunstige omstandigheden kan overgaan in een cystevorm waarbij de meest gebruikte antibiotica onvoldoende werkt.