Chronische Lyme

chronische-ziekte-van-lymeNa de tekenbeet kan de bacterie Borrelia burgdorferi in de bloedbaan verspreiden door het lichaam. We spreken dan van een gedissemineerde (uitgezaaide) infectie. Hoewel de bacterie in elk orgaan terecht kan komen, ontstaan de meeste ziekteverschijnselen door verspreiding van de bacterie in het zenuwstelsel, in de gewrichten en in het hart. In tegenstelling tot wat eerder gedacht werd, kan de bacterie zelfs al binnen enkele dagen het centrale zenuwstelsel infiltreren. Ongeveer de helft van de patiënten met een gedissemineerde infectie heeft geen tekenbeet of erythema migrans opgemerkt, waardoor in deze gevallen niet direct aan de ziekte van Lyme wordt gedacht.

De ziekte kan uiteindelijk maanden tot jarenlang aanhouden. Als de ziekte van Lyme meer dan een jaar duurt, zouden we kunnen spreken van chronische Lyme-borreliose. Hierbij kunnen de klachten in wisselende mate aanwezig zijn. Zelfs symptoomvrije periodes van weken tot jaren kunnen voorkomen, waarna de klachten weer kunnen terugkomen of verergeren. Bij chronische ziekte van Lyme bestaan de symptomen vaak uit chronische vermoeidheid, griepachtige verschijnselen met tijdelijke temperatuursverhoging, wisselende pijn in spieren, pezen en gewrichten evenals neurologische en/of psychische klachten zoals slaapstoornissen, concentratiestoornissen en depressiviteit . Lyme-ziekte kan vele lichaamsfuncties en organen aantasten en heeft daarom kenmerken van een zogenaamde multi-systeem ziekte (net als bijvoorbeeld Tuberculose of AIDS).

Een relatief zeldzame manifestatie van chronische Lyme-Borreliose staat bekend onder de naam Acrodermatitis chronica atrophicans (ACA). Bij deze huidafwijking wordt de huid plaatselijk rood tot paars en is de huid aanvankelijk iets verdikt en voelt warm aan. De aandoening is meestal gelokaliseerd aan benen of armen en kan zelfs jaren na een tekenbeet of een onbehandeld erythema migrans opkomen. Na verloop van tijd neemt de zwelling meestal af en wordt de huid papierdun, waarbij de vaak donkere huidverkleuring aanwezig blijft. Een deel van deze patiënten heeft ook gewrichtsontsteking. Meestal zijn bij deze patienten afweerstoffen tegen Borrelia burgdorferi in het bloed aantoonbaar.

Chronische Lyme is een uitvloeisel van de ziekte van Lyme, die meestal wordt veroorzaakt door de beet van een teek. Een op de vijf teken draagt de Borrelia-bacterie met zich mee en kan de mens hiermee besmetten. Chronische lyme symptomen verschillen vaak per individu, waardoor besmetting niet altijd meteen zichtbaar is.

De meeste patiënten zien na enkele dagen of weken een rode plek verschijnen op de plaats waar de teek in de huid gebeten heeft. Deze plek hoeft niet altijd te jeuken en is in het midden vaak lichter van kleur. Sommige mensen zien deze plek pas na 3 maanden tevoorschijn komen, terwijl anderen helemaal geen plek krijgen.

Bekijk hier de symptomen van Lyme

Chronische Lyme diagnose en symptomen

De kans op een snelle diagnose is voor deze mensen kleiner, waardoor het risico op chronische Lyme toeneemt. Na verloop van tijd kunnen er klachten optreden zoals chronische vermoeidheid, koorts, hoofdpijn, spierpijn, kortademigheid, hartkloppingen en het gevoel van griep. Deze chronische Lyme symptomen leiden bij artsen echter niet altijd direct tot een chronische Lyme diagnose.

De diagnose van chronische Lyme wordt bemoeilijkt omdat er nog vele andere chronische Lyme symptomen zijn. Zo hebben kinderen soms last van het Borrelia-lymfocytoom, een huidafwijking in de vorm van een rood-blauwe, knobbelvormige verhevenheid in de buurt van de tepelhof of oorlel. Gelukkig kunnen deze symptomen ook spontaan weer verdwijnen.

Chronische lyme is te behandelen via het Lymecenter.

Chronische lyme prognose

Als de ziekte van Lyme langer dan een jaar duurt, stelt men vaak de diagnose van chronische Lyme. De Borrelia-bacterie is dan via de bloedbaan waarschijnlijk in andere delen van het lichaam beland, waaronder het zenuwstelsel, de gewrichten en het hart. Hoe langer een chronische Lyme diagnose op zich laat wachten, hoe meer tijd de bacterie heeft om zich te verspreiden.

Chronische Lyme behandeling wordt hierdoor na verloop van tijd steeds minder effectief. Het is dus zaak snel actie te ondernemen na ontdekking van een tekenbeet. Chronische Lyme symptomen kunnen soms lange tijd absent zijn, waarna ze de patiënt ineens weer last bezorgen. Denk hierbij onder meer aan depressiviteit, slaapproblemen, pijnklachten en vermoeidheid.

Bekijk de veel gestelde vragen

Chronische Lyme behandeling

Een snelle diagnose van een tekenbeet betekent in de meeste gevallen een voorspoedige genezing met behulp van antibiotica. Chronische Lyme behandeling is echter lastiger, omdat de Borrelia-bacterie na verloop van tijd minder goed door het immuunsysteem kan worden opgespoord. Chronische Lyme is dan vaak niet te genezen met antibiotica alleen.

Gelukkig zijn er meerdere optie voor de behandeling van chronische Lyme. Veel behandelingen richten zich op het versterken van het immuunsysteem door middel van speciale behandelingen en supplementen. Ook biofotonentherapie uit Duitsland is een innovatief en veelbelovend concept. In ons eigen land staan de behandelmethoden van het Lymecenter goed bekend.