Genezing ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme is een bekende ziekte die vaak begint als een tekenbeet. Ongeveer 20 procent van de teken is besmet met de Borrelia-bacterie en draagt deze over aan de mens. Besmetting is niet altijd direct duidelijk, omdat de symptomen voor ieder persoon anders zijn. De incubatietijd van de ziekte van Lyme ligt op circa 3 maanden en de genezing is niet altijd vanzelfsprekend.

In sommige gevallen is er al na enkele dagen tot weken een rode plek zichtbaar op de huid waar de teek heeft gezeten, maar in andere gevallen verschijnt deze gekleurde plek pas na 3 maanden. De verkleuring heeft in het midden een lichtere kleur en jeukt meestal niet. Zo’n 25% van de mensen met de ziekte van Lyme krijgt helemaal geen plek, maar dit is niet indicatief voor een genezing.

Bekijk hier de symptomen van Lyme

Ziekte van Lyme symptomen, diagnose en incubatietijd

Deze groep mensen heeft weliswaar de ziekte van Lyme, maar is hier zelf niet van op de hoogte. Na enige tijd ontstaan er vaak andere klachten zoals koorts, spierpijn, vermoeidheid, kortademigheid, hoofdpijn, hartkloppingen en een grieperig gevoel. Een snelle genezing van de ziekte van Lyme wordt echter bemoeilijkt bij een late diagnose.

Ook het zogenaamde Borrelia-lymfocytoom behoort tot mogelijke symptomen bij de ziekte van Lyme, hoewel dit vrij zeldzaam is. Het betreft een huidafwijking die naar voren komt als een knobbelvormige, rood-blauwe verhevenheid, vaak op de tepelhof of oorlel. Kinderen hebben hier relatief vaker last van dan volwassenen, maar het kan ook plotsklaps weer verdwijnen.

Chronische Lyme: gevolgen en genezing

Na een tekenbeet bestaat het risico dat de Borrelia-bacterie zich via de bloedbaan verspreidt door het lichaam. De bacterie kan dan onder meer belanden in de gewrichten, het zenuwstelsel en het hart. Wanneer er bij de ziekte van Lyme geen snelle diagnose plaatsvindt, krijgt de bacterie meer kans om zich te verspreiden. Genezing wordt dan lastiger, maar uiteraard niet onmogelijk.

Wanneer de ziekte van Lyme langer dan een jaar duurt, spreekt men ook wel van chronische Lyme. De symptomen zijn vaak wisselvallig en kunnen na maanden- of zelfs jarenlange absentie ineens terugkeren. De chronische ziekte van Lyme komt vaak tot uiting in constante vermoeidheid, slaapstoornissen, depressiviteit, concentratiestoornissen en pijnklachten.

Bekijk de veel gestelde vragen

Behandeling en genezing ziekte van Lyme (chronisch)

In de eerste stadia na besmetting is een snelle genezing van de ziekte van Lyme vaak mogelijk door middel van behandeling met antibiotica. Bij chronische lyme heeft de bacterie zich door het hele lichaam verspreid en is deze niet goed meer zichtbaar voor het immuunsysteem. Behandelen met antibiotica staat dan niet meer garant voor genezing.

Ook in dat geval zijn er nog diverse alternatieven voor genezing van de ziekte van Lyme. Zo is het mogelijk met bepaalde behandelingen en supplementen het immuunsysteem te versterken. Ook biofotonentherapie uit Duitsland heeft al veel patiƫnten geholpen. In Nederland heeft het speciale behandelplan van het Lymecenter een goede reputatie.