Tekenbeet

teek-op-huid-625x250Als u besmet bent geraakt kan er na enkele dagen tot enkele maanden na de tekenbeet huiduitslag ontstaan. Rond de plaats van de tekenbeet ontstaat een rode, ovale of ringvormige huiduitslag die steeds groter wordt. We spreken dan over een Erythema Mirgans (EM). Niet in alle gevallen zal de huiduitslag optreden.

huiduitslag-na-tekenbeet-250x250Naar schatting krijgt ongeveer de helft van de mensen die besmet wordt deze huiduitslag. Het kan ook zijn dat deze uitslag moeilijk waarneembaar is. Dit komt doordat de uitslag mogelijk licht van kleur is of op een plek zit die niet zichtbaar is (bijvoorbeeld onder het haar).

Zodra u de huiduitslag constateert, is het verstandig om elke dag hier een foto van te maken zodat de ontwikkeling van de huiduitslag goed te volgen is.

De omvang van de uitslag kan in diameter variĆ«ren van enkele centimeters tot 10 centimeter en hoeft lang niet altijd rond of ovaal te zijn. Daarnaast licht de klassieke ringvormige huiduitslag vaak op in het midden en lijkt daardoor op een schietschijf”. Dit geldt echter niet voor alle vormen van EM. Ook de kleur is niet standaard. Zo kan deze variĆ«ren van paars tot licht rood.

Soms zijn er bultjes waarneembaar bij de uitslag, vaker is deze echter vlak. De uitslag is meestal pijnloos, in sommige gevallen kan er echter pijn voorkomen. Het is mogelijk dat de uitslag zich verspreid naar andere gedeelten van het lichaam of dat er meerdere EM’s ontstaan. Tenslotte kan de uitslag soms warm aanvoelen als deze wordt aangeraakt.