Wat te doen na tekenbeet

tekenbeet-625x250

Heeft u een tekenbeet? Een relatief klein deel van de teken draagt de bacterie bij zich. Of u besmet wordt is afhankelijk van hoe lang de teek op uw lichaam aanwezig is. De bacterie wordt over het algemeen pas na 24 uur overgedragen op de mens. Van de besmette mensen wordt vervolgens ook maar een gedeelte daarvan inderdaad ziek.

  1. Verwijder de teek zo snel mogelijk. De kans op het krijgen van de ziekte van Lyme wordt zo aanzienlijk verkleind. De teek kunt u zelf verwijderen of dit laten doen door een doktersassistente.
  2. Gebruik geen alcohol of spiritus om de beetwond te reinigen. Het gevaar is dat de teek dan kan gaan braken en zo de bacterie kan overbrengen.
  3. Pak met een tekenpincet of een splinterpincet de kop van de vastzittende teek zo dicht mogelijk bij de huid vast zonder in het lijf te knijpen.
  4. Trek de teek voorzichtig uit de huid. Mocht er een klein stukje van de teek in de huid achterblijven dan is dit niet erg omdat dit er weer vanzelf uit zweert.
  5. Daarna de huid ontsmetten met alcohol of Betadine.
  6. Vervolgens noteert u de datum en bijtplek. Op deze manier is makkelijk terug te vinden wanneer u een tekenbeet hebt gekregen.
  7. Controleer de plaats van de tekenbeet gedurende ten minste 2 maanden. Mocht er een vlek op het lichaam verschijnen, raadpleeg dan onmiddellijk uw huisarts.
  8. Als u klachten krijgt na een tekenbeet zonder dat er een vlek was, (griepachtige verschijnselen, hoofdpijn, of koorts), wees dan ook zeker alert en raadpleeg uw huisarts.