Veel gestelde vragen

Waarom noemt men het de ziekte van Lyme?
In de Verenigde Staten, in het plaatsje Lyme, is in de jaren 70 de ziekte van Lyme ontdekt en onderzocht. De ziekte van Lyme is dus vernoemd naar een plaats en niet naar een persoon. Medici en weterschappers noemen de ziekte vaak Lymeborreliose of Borreliose. Met deze benaming wordt verwezen naar de bacterie die de ziekte veroorzaakt.

Wat is de ziekte van Lyme?
Borrelia-625x250De ziekte van Lyme is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door de bacterie Borrelia burgdorferi (Bb). De Borrelia burgdorferi is een spiraalvormige bacterie. Willy Burgdorfer ontdekte een nieuwe bacterie in teken. Deze bacterie behoort tot het geslacht Borrelia. Vandaar dat de bacterie de naam Borrelia burgdorferi heeft gekregen. Vrij kort deze ontdekking werd aangetoond dat deze bacterie de veroorzaker is van de ziekte van Lyme.

Hoe kunt u geïnfecteerd ramen met de Lyme-bacterie?
Via de beet van een geïnfecteerde teek wordt de Lyme-bacterie meestal overgedragen. Teken zijn kleine parasieten en komen voor in bossen en velden. De teek hecht zich vast in de huid. Vervolgens zuigt de teek zich vol met bloed. Als de teek is geïnfecteerd dan kunnen de Lyme-bacteriën worden overgedragen naar de mens. Mogelijk dat er ook andere besmettingswegen zijn. Deze zijn echter nog niet wetenschappelijk aangetoond. Het gaat hierbij om besmetting via menselijk en dierlijk contact, bloedzuigende insecten, transplantaties en bloedtransfusies.

Wat zijn de symptomen van de ziekte van Lyme?
huiduitslag-na-tekenbeet-250x250In een vroeg stadium (vroege Lyme) is één van de symptomen dat er een rode ring/vlek kan ontstaan op de plek van de tekenbeet. Deze heet de erythema migrans (EM). Daarnaast is het zo dat er griepachtige klachten zoals hoofdpijn, stijve nek, koorts, spierpijnen en vermoeidheid kunnen ontstaan.
In een later stadium ontstaan andere symptomen(chronische Lyme). De ziekte val Lyme is een multisysteem ziekte: Neurologische- (zenuwstelsel/hersenen), dermatologische- (huid), reumatologische- (spieren en gewrichten), cardiologische- (hart), oog- en psychiatrische klachten kunnen door de ziekte van Lyme optreden. Zie hier alle symptomen van Lyme.

Wat zijn co-infecties?
De ziekte van Lyme is niet de enige tekenziekte. Behalve de Borrelia burgdorferi bacterie kunnen teken ook nog drager zijn van andere ziekteverwekkers. Op dat moment spreekt men van co-infecties. Er zijn wereldwijd diverse co-infecties. Het is echter onduidelijk hoeveel en welke co-infecties onder teken in Nederland voorkomen.