Vroege Lymeziekte

De lokale huidinfectie begint als een rood plekje, meestal 4-10 dagen na en vrijwel altijd binnen drie maanden na een tekenbeet. De afwijking breidt zich in de loop van dagen tot weken verder uit tot een (5-40 cm in diameter) min of meer ronde of ovale rode plek, vaak met centrale verbleking. De uitslag is niet verheven, behalve soms aan de randen, is meestal pijnloos en jeukt over het algemeen niet. De kleur van de uitslag kan variëren van licht rood tot diep paars. De uitslag kan op elke plaats van de huid optreden. Voorkeurslokalisaties zijn been, lies, oksel, romp en hoofdhuid (vaak niet zichbaar onder de hoofdbeharing). Deze typische huiduitslag wordt erythema migrans (EM) genoemd. Wanneer erythema migrans aanwezig is dan is er vrijwel zeker sprake van de ziekte van Lyme. Niet iedereen die besmet raakt met de Borreliabacterie door een tekenbeet krijgt een dergelijke huiduitslag. Dit is slechts in minder dan 50% van de besmettingen het geval.

ziekte-van-lyme-huiduitslag-ring

Naast de beschreven typische presentatie van EM kan vroege Lymeziekte zich ook atypisch presenteren.  Een zomergriepje met verschijnselen als een grieperig, koortsig gevoel met spierpijnen en zonder duidelijke klachten van de luchtwegen of andere gelokaliseerde klachten (nogal eens zonder de aanwezigheid van erythema migrans), kan ook wijzen op vroege Lymeziekte.

Een relatief zeldzame uiting van vroege lymeziekte is het Borrelia–lymfocytoom.  Dit is een huidafwijking die zich manifesteert als een rood-blauwe, knobbelvormige verhevenheid, voornamelijk gelokaliseerd op de oorlel of tepelhof. Het is frequent aanezig samen met EM, komt vaker voor bij kinderen en kan spontaan weer verdwijnen.

Symptomen van vroege Lymeziekte

  • Huiduitslag: Erytema migrans (EM)
  • Huidafwijking: Borrelia lymfocytoom
  • Grieperig, koortsig gevoel en spierpijnen